Selecteer een pagina
geschiedenis@twithuys

Bovenstaande foto dateert van rond 1900. Toen lag de weg nog iets anders en was de voortuin van ’t Wit Huys een stuk groter. Merk het beukenpark achteraan het huis op dat toen amper tot de dakgoot van het herenhuis kwamen. Achter ’t Wit Huys zie je de opslagloodsen vlakbij de Kleine Nete en de Kempische Vaart net erachter.

Ontstaan

’t Wit Huys ter Miereyck is gebouwd vanaf 1875. Door z’n witte kleur werd het in de volksmond al snel ’t wit huis genoemd. In 2013 ontdekten we op een kaart uit de 17de eeuw dat de streek tussen de Kleine Nete en De Lindekens, waarop het herenhuis gebouwd werd, “Miereyck” heette. Zo is de naam ” ’t Wit Huys ter Miereyck ” ontstaan.

De Kempische Vaart met op de achtergrond net voor de bomen ’t Wit Huys ter Miereyck.

Bouwheer en eigenaars

De bouw is in 1875 gestart door Johannes Franciscus Naulaerts, 70 jaar en brouwer te Grobbendonk, samen met zijn zoon Carolus Naulaerts, 31 jaar en “makelaar in koopwaren” te Grobbendonk. Het is deze Carolus Naulaerts die het pand in 1895 liet opnemen in het kadaster.

Carolus kreeg in 1885 eveneens een zoon, Frans Naulaerts, die “handelaar in kolen” werd en samen met zijn vrouw, Irma Dingemans, het pand bewoonde. Ze kregen drie kinderen, Charles, Jacqueline en Edward. De familie woonde er tot 1970. Frans Naulaerts had tussen de Kleine Nete en de toenmalige Kempische Vaart ook opslagloodsen voor kolen en goederen die via de vaart snel konden verscheept worden naar Herentals of richting Antwerpen. Aan het rond punt in Grobbendonk, op zo’n 100m van ’t Wit Huys zie je nog het oude, witte brughuisje staan dat de brug bediende over de Kempische Vaart die daar gegraven was.

Tussen de bruggen over de vaart en de Kleine Nete. Rechtsboven achteraan het dak van ’t Wit Huys.

1970, na 98 jaar in handen van de familie Naulaerts te zijn geweest werd het pand op 26 november gekocht door Marcel Luyckx en z’n echtgenote Lieve Engelen. Zij brachten er hun twee kinderen groot en bleven er wonen tot 2005.

Op 8 augustus 2005 werd ’t Wit Huys gekocht door Peter Vos en Ann Coen, met hun interieur-architectenbureel Anne-Livine en St-Paul Home, hun wereldwijd gerenommeerd design merk Zij zijn de 3de eigenaar en hebben het prachtige herenhuis in z’n oude glorie hersteld. De afgelopen jaren hebben Ann en Peter, samen met een schare vakmensen, hun ervaring, kennis en vakmanschap ingezet om dit neo-classicistische huis aan te passen aan de huidige comfortstandaard met het allergrootste respect voor de sfeer en de kenmerken van dit historische pand. Passie, kwaliteit en vakmanschap!

Loading...